Vuoden 2019 joulukuu oli ainakin Helsingissä lämmin ja joulu oli lumeton. Minä mietin, ja varmaan moni muukin, onko tämä nyt ilmastonmuutosta vai luonnollista vaihtelua. Tällaisia jouluja on toki ollut jo pitkään, mutta ilmastonmuutoksen edetessä ne yleistyvät. Vai yleistyvätkö?
Onneksi Ilmatieteen Laitoksen havaintoaineistoja on julkisesti saatavilla. Hain sieltä vuorokausihavaintoja, nimittäin ilman lämpötilan ja lumen syvyyden. Helsingin Kaisaniemestä, koska sieltä arvaan olevan erityisen paljon dataa, koska Helsinki kiinnostaa nyt eniten, enkä ehdi tehdä mitään alueellisesti kattavaa tutkimusta.
Joulukuun keskilämpötila vuodesta 1882 vuoteen 1982 oli – 2,8 C. 2010-luvulla oltiin nipinnapin plussan puolella. Viimeisen viiden vuoden joulukuiden keskilämpötila on ollut + 1,4 C.
Entä valkeat joulut? Jouluaattoja on vain kerran vuodessa ja noutamani havainnot alkavat vuodesta 1959. Muutaman jouluaaton arvoista piirtyisi varmaan lähinnä kohinaa. Sensijaan laskin, montako lumista päivää joulukuussa on ollut kunakin vuonna. Tein kuvasta mielenkiintoisemman värjäämällä lumen syvyyden mukaan.
Tästä tulee sellainen olo, että Helsingin joulukuu on kovaa vauhtia muuttumassa marraskuun kaltaiseksi. Mittaushistoriassa on yksi kokonaan lumeton joulukuu ennen vuotta 2010, ja neljä lumetonta joulukuuta sen jälkeen. Jos joulukuussa ei ole enää lumisia päiviä, ei jouluaattokaan voi olla valkea.
Tämä sopii hyvin yhteen vakiintuneen ilmastotieteen kanssa. Arktinen alue lämpenee nopeammin, kuin muu maailma. Yleisesti on ajateltu, että lämpeneminen on kaksi kertaa niin nopeaa kuin keskimäärin, mutta paikoin pohjoisnavan ympärillä on lämmennyt ainakin kolminkertaista vauhtia. Suomessakin vuoden keskilämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan noussut yli kaksi astetta 1800-luvun puolivälistä lähtien. Suomessa lämpeneminen koskee erityisesti talvia ja muutos on suurin alkutalvesta.
Muutama huomio graafeistasi:
1. Raaka asemadata ilman kaupunkilämpöilmiön korjausta, varsinkin talviajalla jolloin Helsingissä ja lämmitetäänkin taloja, ei kuvasta lämpötilaa muutoin kuin kyseisessä kaupungissa
2. Kaisaniemessä on mitattu lumensyvyyksiä jouluaattoina jo viime vuosisadan alusta, mutta olet jostain syystä rajannut tarkastelujakson AMO:n nousajaksolle alkaen 1959. Tässä koko historia https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10212362291572443&set=gm.10157028695697725&type=3&theater&ifg=1
3. Palkkisi eivät selvästi ole kymmenvuotisia keskilämpötiloja, vaan jollain erityisellä tavalla pehmennettyjä lukemia, ja ilmeisesti valtaosin kaupunkiasemilta/lentokentiltä? Suomessa ei myöskään ole noin pitkää maan kattavaa mittaushistoriaa. Suosittelen lisäämään graafin alle tiedot käytetystä pehmennyksestä, käytetyistä asemista, sekä linkin lähdetutkimukseen, että lukijat voivat tarttua siihen riittävllä kriittisyydellä. Tässä hieman pohjois-Suomen historiaa https://www.facebook.com/groups/ilmastofoorumi/permalink/10156476705127725/
1. Jep, tämä on tietysti tämmöinen nopea graafi. Kaisaniemen havaintoaseman ympäristö on kuitenkin ollut pitkään muuttumaton, joten en usko kaupunkilämpöilmiön ainakaan selittävän aineistossa näkyvää nopeaa lämpenemistä parin viime vuosikymmenen aikana.
2. Hain Ilmatieteen laitoksen sivuilta dataa niin pitkälle historiaan kuin onnistuin. Itselleni tuntemattomasta syystä lumitietoja löytyi Kaisaniemestä vasta 1959 alkaen. Jos tiedät, miten IL:n sivuilta saa vanhempia havaintoja, se kiinnostaa ehdottomasti! Itse näppäilin tätä webbiosoitetta: https://ilmatieteenlaitos.fi/havaintojen-lataus#!/
3. Kyllä ne on kymmenen vuoden joulukuiden keskilämpötiloja ihan sellaisenaan, toki siis pelkästään Kaisaniemen mittapisteeltä jolta on noin pitkä mittaushistoria. En väitä, että tulosta voisi yleistää Helsinginniemen ulkopuolelle. Graafin otsikossa lukee nyt ”Joulukuun keskilämpötila Helsingin Kaisaniemessä”, minkä luulin olevan riittävän selvä. Datalähde on mainittu tekstiin ja linkitetty siihen myös. Tässä vielä linkki käyttämääni laskentataulukkoon, kerro toki jos löydät siitä jotain huomautettavaa.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1qP8W1iCC0ADqR0q3n-XjOLIG-AnT0qtieE-mRalj1kg/edit?usp=sharing