Talven lähestyessä on mielenkiintoista seurata lämpötilan kehittymistä ja syksyn tuloa. Ilmastonmuutos lämmittää Suomessa eniten talvia, ja yksi tapa jolla tämä näkyy on syksyn viivästyminen. Syksy on tuntunut lämpimältä, mutta onko se ollut sitä? Aika kaivaa Helsingin Kaisaniemen havaintoasemalta avointa dataa. Tulokset kuvaavat erityisesti Helsinginniemen säätä, mutta myös lähialueiden sää on usein hyvin samankaltainen. Laskentataulukon saa tästä, jos lukuja haluaa tutkailla itse. Jos luet tätä mobiililaitteella eikä käppyrät näy kerralla kokonaan, niitä voi vierittää sivusuunnassa. Juttu on jatkoa aiemmille analyyseille (joulu-, tammi-, helmi-, maalis– ja syyskuulta).
Lokakuu 2020 alkoi lämpimänä, ja kuun toisella viikolla oli viisi peräkkäistä päivää, jotka olivat lämpimämpiä, kuin 100 vuoden vertailuvälillä koskaan. Kuukauden keskivaiheilla lämpötila painui normaaliksi reilun viikon ajaksi, ja palasi vielä kuun viimeisen viikon ajaksi hyvin lämpimäksi.
Kuten syyskuu, myös lokakuu on lämmennyt koko aikasarjan trendin perusteella noin 2 astetta. Lämpeneminen on ollut melko tasaista eikä keskity viimeisen 30 vuoden ajalle, kuten monissa muissa aikasarjoissa näkyy. Keskilämpötilaltaan lokakuu ei ollut poikkeuksellinen, mutta kylmiä lokakuita on selvästi viime vuosina harvemmin, kuin viime vuosisadalla. Voisi arvella, että kesäiset säät ovat keskimäärin jatkuneet pidemmälle syksyyn, kuin ennen. Kesän loppuminen kuitenkin vaihtelee vuodesta toiseen paljon, ja sen takia vuosien välinen vaihtelu on suurta.
Lokakuun keskilämpötila vuosina 1882 – 1989 oli 5,9 C. Pari viimeistä vuosikymmentä on mennyt noin asteen verran korkeammissa lämpötiloissa, mutta vuosikymmenten tasolla datassa ei näy samanlaista viimeaikaista nousua kuin esimerkiksi syyskuun tai maaliskuun datoissa. Tämän vuoden lokakuu oli yli 3,3 astetta keskiarvoista lämpimämpi, mutta tällaisia lokakuita on ollut ennenkin, esimerkiksi vuosina 1907 ja 1967. Vuosina 1909 ja 1961 lokakuu oli vieläkin lämpimämpi.
Myös Itämeren lämpötila (DMI) on lokakuun loppuessa korkeampi kuin yleensä. Kuvassa on pintalämpötilan anomalia eli poikkeavuus pitkän aikavälin keskiarvosta. Helsingin edustalla meriveden lämpötila oli lokakuun lopussa n. 10 astetta, mikä oli noin kolme astetta tavallista lämpimämpää vuodenaikaan nähden. Merivedellä on merkittävä lämpökapasiteetti, ja siksi meren poikkeuksellinen lämpö viivästyttää jäiden muodostumista.
Globaalisti lokakuu 2020 oli mittaushistorian kolmanneksi lämpimin ja Euroopassa lokakuu oli lämpimämpi, kuin koskaan ennen.
Viime vuosina lokakuussa on usein ollut miltei kesäisiä päiviä joina keskilämpötila on 15 asteen tienoilla. Ilmiö ei ole uusi, mutta yleistyy. Näyttäisi siltä, että talven tulon viivästymistä selittää osaltaan kesäisten säiden jatkuminen aiempaa pidempään. Kehitys jatkuu vielä vaikka tekisimme mitä, mutta jos ilmastokriisi rajoitetaan Pariisin sopimuksen mukaisesti 1,5 asteeseen tai selvästi alle 2 asteeseen, niin ehkä Helsingin lokakuut lämpenevät enää toiset kaksi astetta.