Suomalaiset pitävät vaalikoneista ja etsivät niistä ehdokkaita ahkerasti. Mutta millaisia nää vaalikoneet ovat käytännössä?

Itsekin äänestin joskus niin että tein vaalikoneen, katsoin muutaman kärkiehdokkaan puoluetaustan ja kotisivut, ja valitsin heistä ketä äänestän. Ja periaatteessa homma voisi aivan hyvin toimia näin, vaalikone voi olla arvokas palvelu joka tekee äänestämisestä helppoa!

Käytännössä vaalikoneisiin liittyy kuitenkin ongelmia. On syytä muistuttaa että vaalikoneessa voi äänestää yhtä ja luottamustehtävässä toista, ja vaalikoneen tekijä on päättänyt mitkä on ne perusteet joilla ehdokasta etsitään. Lisäksi haluan aina huomauttaa, että vaalikoneen tekijä tulee myös määritelleeksi poliittisia käsitteitä. Ongelma korostuu arvokartoissa, joita jotkut käyttävät identiteettipolitiikan välineinä.

Katsokaa miten vasemmalla Vihreät on!

Olen ennenkin tonkinut vaalikoneita, joten halusin jälleen tietää, mitä Iltalehden mielestä oikeisto, vasemmisto, konservatiivi ja liberaali tarkoittavat. Minusta vasemmistolaisuuteen liittyy esimerkiksi ajatus julkisomisteisista tuotantovälineistä, palveluista, laitoksista ym., ja oikeistolaisuuteen taas yksityisen omistuksen ja markkinatalouden korostaminen. Mutta näkyykö tämä ollenkaan Iltalehden vaalikoneessa? Katsotaanpa. Mä täytin vaalikonetta, kysymys kerrallaan, ja katsoin mitkä kysymykset vaikuttavat arvokarttaan ja miten. Koska täytin vaalikonetta Helsingissä, en huomioi aluevaaleja ja allaoleva perustuu arvokysymyksiin ja kuntavaalikysymyksiin.

Oikeisto

Oikeistolainen on Iltalehden vaalikoneessa ihminen, jota ei haittaa että jotkut ovat rikkaita ja toiset vähävaraisia. Hän myös ajattelee, että sosiaaliturvalla elämisen pitäisi olla vaikeaa (?!), ja että ihmisten tulisi maksaa enemmän käyttämistään julkisista palveluista. Ja jos rahat meinaavat loppua, karsitaan palveluita eikä nosteta veroja. Oikeistolainen on täysin samaa mieltä seuraavien väittämien kanssa:

  • Ei haittaa, että jotkut ryhmät ovat yhteiskunnassa paremmassa taloudellisessa asemassa kuin toiset
  • Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvalla
  • On oikein, että kansalaiset ovat itse aiempaa enemmän vastuussa julkisten palveluidensa maksamisesta ja läheistensä hoivasta

Itseäni ei haittaa, että jotkut ryhmät ovat yhteiskunnassa paremmassa taloudellisessa asemassa. Sensijaan en ymmärrä, miksi sosiaaliturvalla elämisen pitäisi olla vaikeaa. Minusta sen pitäisi olla niin helppoa, että aivan kaikki voisivat onnistua siinä – sosiaaliturvahan on mm. niitä varten jotka eivät voi tai onnistu elämään työtuloilla.

Vasemmisto

Vasemmistolainen on oikeistolaisen vastakohta. Häntä haittaa että jotkut ihmisryhmät on taloudellisesti paremmassa asemassa, ja hänestä on väärin että kansalaiset ovat aiempaa enemmän vastuussa julkisten palveluidensa maksamisesta ja läheistensä hoivasta. Lisäksi vasemmistolainen on täysin samaa mieltä tästä:

  • Jos rahat meinaavat loppua, mieluummin nostetaan veroja kuin karsitaan palveluita

Konservatiivi

Konservatiivi on ihminen jonka mielestä mitään ei saa enää sanoa. Hän myös katsoo että lasten päät menevät sekaisin keskustelusta, että tyttöjä ei saa kutsua tytöiksi ja poikia pojiksi. Minulle on jäänyt hämärän peittoon, ketkä näitä keskusteluja käyvät, mutta ehkä sitten konservatiivit. Googlatessa selviää että ainakin Sanna Ukkolan mielestä ”mitään ei saa enää sanoa” –hokemassa on totuuden siemen.

Näiden lisäksi konservatiivi haluaa kouluun lisää kristinuskoa, kuria ja järjestystä.

  • Kristillisen kulttuuriperintömme pitää näkyä kouluissa nykyistä enemmän
  • Keskustelu siitä, että tyttöjä ei saa kutsua tytöiksi ja poikia pojiksi, vain sekoittaa lasten päät
  • Mitään ei saa enää sanoa
  • Väkivaltaa kouluissa ehkäistään parhaiten lisäämällä kuria ja järjestystä

Liberaali

Liberaali, vastakohtana konservatiiville, katsoo että jotain saa vielä sanoa, hupsut keskustelut eivät vain sekoita lasten päitä, ja kouluissa pärjätään hyvin ilman kurin ja kristinuskon lisäämistä. Lisäksi liberaali on ihminen joka on samaa mieltä seuraavan väitteen kanssa:

  • Sukupuolia on enemmän kuin kaksi

Ehkä tämän voi tulkita kuvastavan sitä, että liberaalilla on vapaus tulkita sukupuoli monella eri tavalla – lisääntymisen kannaltahan sukusoluja on karkeasti ottaen kahdenlaisia eikä sitä kukaan kiistä. Jäin kuitenkin kaipaamaan jotakin kosketuspintaa yksilönvapauksiin ja taloudellisiin vapauksiin. Esimerkiksi liberaalista demokratiasta olisi voinut olla jokin kysymys.

Ajatuksia

Arvokarttasijoitusta määritti yhteensä yhdeksän kysymystä. Analyysiä tehdessä tein huomion, että oikeistokonservatiivi pääsi olemaan samaa mieltä seitsemän kertaa yhdeksästä, kun taas vasemmistoliberaali on yleensä eri mieltä. Väitteet ovat siis selvästi painottuneet tiettyyn suuntaan. En toki tiedä onko tällä merkitystä tai millaista.

Hieman tässä kuitenkin jäi sellainen maku että oikeistokonservatiivit vie, ja vasemmisto ja liberaalit ovat näille jonkinlainen vastavoima.

Ja tokihan itse haluan Suomen tulevaisuudelta muutakin kuin lisää kristillistä kuria, haasteita sosiaaliturvan kanssa, tai uutta luokkayhteiskuntaa. Liberaali todellakin olen, koska pidän käytännön yksilönvapauksia tärkeinä – sosiaaliliberalismi tuntuu kaikkein omimmalta liberalismin haaralta. Vasemmistolaisena en itseäni näe, mutta mä määrittelenkin vasemmistolaisuuden Iltalehdestä poiketen esimerkiksi ison julkisen sektorin kannattamisena ja yhtiöittämisten vastustamisena. Minulle käytännön lopputulos on tärkein, ja on aivan ok jos verovaroilla rahoitetun palvelun tuottaa yksityinen tuottaja – kunhan lopputulos on järkevä.

Mutta Iltalehden mielestä olen liberaali koska mitään saa sanoa. Ugh.